Reizen in Tanzania

Reizen in Tanzania

Reizen in Tanzania is tegenwoordig een stuk eenvoudiger en gemakkelijker dan voorheen. Er zijn genoeg bus routes tussen de grotere steden, uitgevoerd door maatschappijen die ruime luxe bussen inzetten voor de vaak lange ritten. Sommige bussen hebben tegenwoordig een internetverbinding zodat de reizigers niets hoeven te missen van hun favoriete soapprogramma of muziekzender. Naast de bus is het ook mogelijk vanuit sommige steden de trein te nemen.

Beide manieren van vervoer zijn trouwens een goede manier is om in contact te komen met de lokale bevolking, en hebben het voordeel dat de verschillende soorten landschappen waar Tanzania rijk aan is op het gemak bekeken kunnen worden vanuit een comfortabele stoel. Daarnaast zijn de bus en trein een stuk goedkoper dan een vliegticket; een one-way vliegticket Dar – Mwanza kost 190 euro (maart 2024), terwijl een bus ticket ongeveer 20 euro kost; een treinticket tussen Dar es Salaam in het oosten en Mwanza in het noordwesten van het land (een afstand van bijna 1200 kilometer) kost ongeveer 40 euro.

Op dit moment is men bezig met testritten van de nieuwe SGR-trein tussen Dar es Salaam en Morogoro. Deze hogesnelheidstrein moet straks de reizigers in twee uur tussen beide steden gaan vervoeren. Forensenverkeer wordt dan ook mogelijk in dat deel van Tanzania. Dit is onderdeel van het grotere netwerk, waar de bestaande lijn deel voor deel vervangen wordt.

Reizen met de trein


Een treinreis door Tanzania is een belevenis. Genietend van het uitzicht uit de trein komt de reiziger de steppe tegen maar ook groene heuvels, en delen bezaaid met grote zwerfkeien. Op de numerieke stopplaatsen langs de lijn is het al snel een drukte van jewelste als allerlei kooplieden hun waren naar de trein komen brengen; geroosterd vlees, maiskolven, gebakken banaan, gekookte eieren, flesjes frisdrank en water worden aangeboden en verkocht, waarbij via het raam wordt betaald. Bij korte stops betaalt de klant vaak precies gepast, want het gebeurt af en toe dat de verkoper geen wisselgeld heeft en ook geen tijd om daarnaar op zoek te gaan. Er zijn ook langere stops waar men de gelegenheid krijgt de benen even te strekken en een sanitaire stop te maken. In de trein zelf zijn een aantal toiletten, maar die zijn vaak niet schoon.

De trein heeft een eenvoudig restaurant waar simpele maaltijden zoals rijst of ugali met bonen en kip verkrijgbaar zijn. Frisdrank, water of bier wordt natuurlijk ook verkocht. Vaak zijn deze zitplekken snel gevuld en is het aanbod van eten en drinken zo beperkt dat ruim voor het eind van de reis geen voedsel of drank meer verkrijgbaar is daar.

Wat betreft veiligheid is het aan te bevelen om het eigen compartiment niet onbeheerd te laten, om enigszins prettig te reizen kan men het best een first-class compartiment boeken; deze hebben twee zit-slaapbanken en een klein wasbakje met stromend water.

image_1236502912
image_123650291

Reizen met de auto

De afstanden tussen grote steden liggen tussen de 150 en 1800 km in, zie tabel. De grotere afstanden kunnen in een dag of twee via de weg afgelegd worden, de meeste grote wegen zijn geasfalteerd. De prijzen van benzine maken deze langere ritten nogal prijzig; een liter benzine kost tussen de 3000 en 3300 Tsh, omgerekend tussen de 1,10 en 1,20 euro (april 2024). Gezien de prijsontwikkeling van brandstof zal deze manier van reizen alleen maar duurder worden.

Men rijdt hier aan de linkerzijde van de weg, bij de meeste auto’s zit het stuur aan de rechterkant en veel auto’s zijn automaat in plaats van handgeschakeld. Het wil nog wel eens gebeuren dat een verkeerspolitie langs de kant van de weg auto’s stop voor het minste of geringste dus het is goed om in ieder geval alle papieren, verzekering en rijbewijs in orde te hebben. Op de plekken waar snelheid wordt gemeten is men zeer strikt, de meting wordt hier niet gecorrigeerd, 51km per uur op een weg waar 50km per uur is toegestaan betekent een boete! Laat het openbaar vervoer van Tanzania je gids zijn terwijl je de betoverende schoonheid van dit land ontdekt. Stap in, laat je verrassen en geniet van de reis.

WorldofTanzania_logo

Ontdek de magie van dit betoverende land met onze op maat gemaakte reiservaringen en maak je klaar voor een onvergetelijke reiservaring in Tanzania.

Socials

Copyright © 2023 WorldofTanzania, Alle rechten voorbehouden.